Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Η ιστορία της Coraline

Το πολυδιαβασμένο και πολυβραβευμένο βιβλίο "Το σπίτι στην ομίχλη" είναι ένα σκοτεινό παραμύθι του Βρετανού συγγραφέα του φανταστικού Neil Gaiman (τίτλος πρωτότυπου: Coraline), το οποίο μελετήσαμε με αφορμή τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Βιβλιοεργαστήριο" του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη.
Η επινόηση της αρχικής ιδέας του βιβλίου οφείλεται στην αγάπη της μικρής κόρης του συγγραφέα για τις ιστορίες με μάγισσες... Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, όταν αναζήτησε ένα παρόμοιο παραμύθι για 4χρονα, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κι έτσι άρχισε να πλάθει μόνος του μια ιστορία και να τη λέει στην κόρη του. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά.
Υπόθεση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
(εκδόσεις Οξύ 2006, μετάφραση: Β. Μπαμπούρη)
"Το νέο σπίτι της οικογένειας της μικρής Κόραλαϊν έχει είκοσι ένα παράθυρα και δεκατέσσερις πόρτες. Οι δεκατρείς από αυτές ανοίγουν και κλείνουν.
Η δέκατη τέταρτη είναι κλειδωμένη, γιατί οδηγεί σε έναν άλλον κόσμο, έναν κόσμο σχεδόν ολόιδιο με αυτόν της Κόραλαϊν, μα τόσο διαφορετικό.

Η Κόραλαϊν θα διαβεί το κατώφλι αυτής της πόρτας, για να εξερευνήσει τον νέο κόσμο, και θα εντυπωσιαστεί από τα θέλγητρά του. Εκεί, όμως, θα γνωρίσει τους άλλους της γονείς και θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα σκοτεινά σχέδια που εξυφαίνουν για να την κρατήσουν για πάντα εκεί και να την αλλάξουν... 
Σε έναν κόσμο με ζωντανά παιχνίδια, ποντίκια κατασκόπους, κλεμμένες ψυχές και αιώνια ομίχλη, η μικρή Κόραλαϊν θα πρέπει να παλέψει με όλη της τη δύναμη για να σώσει τους πραγματικούς της γονείς και την ψυχή της."
Η περιπέτεια της Κόραλαϊν, μιας μοναχικής έφηβης που έχει χάσει την ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς της και κινδυνεύει να γίνει θύμα σκοτεινών δυνάμεων, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Η ιστορία έχει μεταφερθεί σε 3D ταινία animation από τον Henry Selick, σε συνεργασία με τον συγγραφέα, με τις φωνές γνωστών ηθοποιών (2009). Επί τρία χρόνια ειδικοί κατασκεύαζαν τα σκηνικά, τα αντικείμενα και τις φιγούρες (όλα χειροποίητα), ενώ τα γυρίσματα κράτησαν 18 μήνες. 


Η ταινία γυρίστηκε με την τεχνική stop-motion. Πρόκειται για τεχνική κατά την οποία ένα αντικείμενο που μετακινείται από κάποιον φαίνεται σαν να κινείται από μόνο του. Η μετακίνηση του αντικειμένου γίνεται πολύ αργά και φωτογραφίζεται σε όλα τα στάδια. Η γρήγορη εναλλαγή των φωτογραφιών δίνει την ψευδαίσθηση της κίνησης.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της ταινίας: http://coraline.com/, αλλά δείτε κι αυτό, αν σας ενδιαφέρουν οι μικρές εκείνες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά...


Επίσης, το βιβλίο έχει μετατραπεί σε κόμικ (Coraline, The graphic novel adaption of the magical national bestseller) με εικονογράφηση του P. Craig Russell, σε θεατρικό σκετς (σκηνοθεσία: Lucy Jordan, σενάριο: Henry Selick), ενώ ακόμη και στο minecraft έχει αναδημιουργηθεί ο κόσμος της Κόραλαϊν Τζόουνς!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου