Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Αγώνες πείνας


Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το βιβλίο "αγώνες πείνας", της Susan Collins. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευανάγνωστο βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε αναγνώστες άνω των δεκατριών ετών. Μου αρέσει, γιατί συνδυάζει τη δράση, τον ρομαντισμό, καθώς επίσης περιλαμβάνει μηνύματα για τη σημερινή ζωή, τις αξίες και τον θεσμό της δημοκρατίας. Ένα πρόσθετο, θετικό στοιχείο του είναι ότι η πλοκή του βιβλίου συνεχίζεται σε άλλους δύο τόμους: "το αγώνες πείνας η φωτιά" και "αγώνες πείνας κοτσυφόκισσα", καθώς υπάρχει και μία ποικιλία ταινιών, τέσσερις συγκεκριμένα, οι οποίες συμπληρώνουν το βιβλίο και μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

Από τα ερείπια ενός μέρους που κάποτε ήταν γνωστό ως Βόρεια Αμερική, έχει αναδυθεί το έθνος της Πάνεμ, μια λαμπερή Κάπιτολ που περιβάλλεται από δώδεκα απομακρυσμένες επαρχίες. Η Κάπιτολ είναι σκληρή και αμείλικτη και κρατά τις επαρχίες υπό τον έλεγχό της αναγκάζοντάς τις να στέλνουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από δώδεκα μέχρι δεκαοχτώ για να συμμετάσχουν στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Η Κάτνις Έβερντιν, προσφέρεται εθελοντικά στην θέση της αδερφής της, Πρίμροουζ. Στους αγώνες, η ηρωίδα, σε συνεργασία με τον ανδρικό "φόρο υποτέλειας" της περιοχής της, θα κατορθώσει να ανατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού και να βρει την αληθινή αγάπη. Η πλοκή συνεχίζεται στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.















6 σχόλια:

  1. Τέλειο βιβλίο με πολύ δράση!Θέλω πολύ να το διαβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν το καλοσκεφτείτε, θυμίζει λίγο την ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου...
    Ένα αρνητικό: πολλοί σκοτωμοί!! Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τα θετικά μηνύματα του έργου. Τι έχετε να πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου οι σκοτωμοί κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουν όλοι ένα νόημα. Στο βιβλίο αυτό πιστεύω πως η συγγραφέας προσπαθεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο ο αρχηγός της χώρας (Πανέμ) καταφέρνει να ελέγχει τον λαό και πως δύο απλοί άνθρωποι (η Κάτνις και ο Πίτα) βρίσκουν τη δύναμη να του εναντιωθούν.

      Διαγραφή
    2. Για την ακρίβεια, το βιβλίο εμπεριέχει σκοτωμούς και στην αιμοχυσία, αλλά μέσα από αυτούς προβάλλει θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, όπως είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η φιλία και ο σεβασμός. Όπως και ο μύθος του Θησέα, οι δύσκολες καταστάσεις φέρνουν τους ήρωες κοντά, καθώς ο νους και η πολυτροπία προβάλλονται αισθητά. Τέλος, η συγγραφέας του βιβλίου, δίνει και έμφαση στο δημοκρατικό πολίτευμα, και στην καταπίεση και εξαθλίωση των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων. Βασικά, οι σκοτωμοί αποτελούν ένα μικρό μέρος του βιβλίου, και τα μηνύματα και οι συμβολισμοί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του.

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή ιστορία!!! Έχω δει και την ταινία. Βέβαια, πιστεύω πως η ταινία ήταν καλύτερη από το βιβλίο αλλά το βιβλίο δεν πάει πίσω. Επιθυμώ και εγώ να μάθω τα θετικά μηνύματα του βιβλίου και της ταινίας και θέλω να συμπληρώσω ότι έχει πολλή δράση και πολλούς φόνους, που σε κάποιους αυτό δεν αρέσει αλλά πάντα θα υπάρχουν αρνητικοί κριτές!! Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή