Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Αγώνες πείνας: από τον Θησέα στη Ρώμη και από κει... στη Βόρεια Αμερική

Το πρώτο (και ομώνυμο) βιβλίο της τριλογίας της Suzanne Collins, με τίτλο Αγώνες πείνας, είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για εφήβους. Η τριλογία (2008-2010 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός) περιλαμβάνει επίσης τα βιβλία Φωτιά και Κοτσυφόκισσα. Εξαρχής η πρόθεση της συγγραφέα ήταν να γράψει μία τριλογία, όμως το κάθε βιβλίο διατηρεί την αυτοτέλειά του σε γενικές γραμμές.

Η ιστορία τοποθετείται στο μέλλον στη φανταστική χώρα Πάνεμ (panem, αιτιατική του ουσιαστικού panis=ψωμί στα λατινικά), κάπου στη Βόρεια Αμερική, που αποτελείται από δώδεκα περιοχές διοικητικά υποτελείς μίας μητρόπολης με το σημαίνον όνομα Κάπιτολ (=Καπιτώλιο). Τόσο το όνομα όσο και η οργάνωση της χώρας θυμίζει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, για να εξασφαλίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών με τους υποτελείς τους και για να αποφεύγουν τις εξεγέρσεις εναντίον της κεντρικής εξουσίας, φρόντιζαν να εξασφαλίζουν στον λαό σιτάρι (άρτον) και θεάματα, συνήθως αγώνες μονομάχων (η γνωστή τακτική άρτον και θεάματα ή panem et circenses στα λατινικά). Επιπλέον, πολλά από τα ονόματα των χαρακτήρων του βιβλίου, κυρίως αυτών που με κάποιο τρόπο συμμετέχουν στη διοργάνωση των αγώνων, παραπέμπουν σε ιστορικά πρόσωπα της εποχής αυτής (Σίζαρ/Καίσαρας, Σίνα/Κίννας, Πόρσια/Πορκία, Φλάβιος, Οκτάβια, Κάτο/Κάτωνας κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες για τις αναλογίες με τη Ρωμαϊκή εποχή και για τα ονόματα χαρακτήρων του βιβλίου με λατινογενή προέλευση μπορείτε να δείτε στα άρθρα του John Cunningham στο blog της εγκυκλοπαίδειας Britannica, Bread and Circuses: The Hunger Games and Ancient Rome και What's in a Name in The Hunger Games.

Η βασική ιδέα του βιβλίου πάντως, όπως το έχει ομολογήσει και η ίδια η συγγραφέας, πηγάζει από τον μύθο του Θησέα και τη συνάντησή του με τον Μινώταυρο. Οι Αθηναίοι ήταν υποχρεωμένοι κάθε εννέα χρόνια να στέλνουν στον βασιλιά Μίνωα (ως "φόρο" για τον φόνο του γιου του του Ανδρόγεω) επτά άοπλα αγόρια και κορίτσια, τροφή για τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με τον μύθο ο Θησέας φέρεται να προσφέρθηκε να πάει στην Κρήτη και πέτυχε το ακατόρθωτο, σκότωσε τον Μινώταυρο και βγήκε από τον Λαβύρινθο με τη βοήθεια της αγαπημένης του Αριάδνης. 

Αντίστοιχα, η Κάτνις και ο Πίτα, δύο έφηβοι από τη 12η περιοχή, την πιο φτωχή και παραμελημένη από όλες, παίρνουν μέρος στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, που διοργανώνει η Κάπιτολ. Είκοσι τέσσερις συμμετέχοντες, οι "φόροι", ένα αγόρι και ένα κορίτσι από κάθε περιοχή, αγωνίζονται να επιβιώσουν εξοντώνοντας όλους τους ανταγωνιστές τους και με έπαθλο την εξασφάλιση μιας άνετης ζωής. Οι Αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση, σαν ριάλιτι σόου, και έχουν μεγάλη θεαματικότητα. Η επιλογή των "φόρων" γίνεται με κλήρωση, όμως η Κάτνις, αν και δεν κληρώνεται, προσφέρεται εθελοντικά να πάρει τη θέση της μικρής της αδελφής, για να την προστατέψει. Τα δυο παιδιά προετοιμάζονται και παλεύουν για το αδύνατο: να υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια και τους πολύ καλύτερα εφοδιασμένους αντιπάλους τους και να βγουν νικητές, με μόνο βοηθό την αγάπη (του Πίτα για την Κάτνις και της Κάτνις για τη ζωή).

Η τριλογία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της Κόλινς με τίτλο Η Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών, που αποτελεί prequel της τριλογίας και μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πριν.

The Hunger Games, το trailer της 1ης ταινίας:


11 σχόλια:

  1. Υπέροχο κείμενο κυρία! Όλο αυτό εσείς το γράψατε;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ένα κείμενο με αρκετές πληροφορίες για κάποιον που ενδιαφέρεται να διαβάσει αυτό το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βιβλίο ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό και ενδιαφέρον. Το κείμενό σας ήταν κατατοπιστικό και πολύ χρήσιμο για τους πιθανούς μελλοντικούς αναγνώστες του "Αγώνες Πείνας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό κείμενο με λεπτομέρειες για τη συγγραφέα, το βιβλίο και τις πηγές έμπνευσης που δεν είχα ιδέα πως υπήρχαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου άρεσε πολύ το βιβλίο και το μύνημα που περνάει. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν το έχει διαβάσει. Πολύ ωραίο και το κείμενο με αρκετες πληροφορίες για το βιβλίο. Πολύ ενδιαφερουσα και η ερμηνεία των διαφόρων ονομάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθηλωτική και ανατρεπτική πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ευφάνταστο παρασκήνιο, ιδανικό για εφήβους. Όταν το διάβασα για πρώτη φορά, δεν είχα φανταστεί τα κρυμμένα του μηνύματα και με ευχαρήστηση θα ξαναταξίδευα μαζί του προκειμένου να το καταλάβω καλύτερα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε έφηβους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο κείμενο! Ιδιαίτερα χρήσιμο για μελλοντικούς αναγνώστες του υπέροχου βιβλίου. Ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες για την προέλευση των ονμάτων, καθώς και τα λίγα λόγια για τη συγγραφέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που σας άρεσε το βιβλίο και στον Όμιλο διαπίστωσα ότι πραγματικά έχετε εμβαθύνει στα μηνύματά του και τις αναλογίες που μπορούμε να εντοπίσουμε με τη σύγχρονη ζωή.
    Θα ήθελα πολύ να μάθω με ποιον χαρακτήρα του βιβλίου θα μπορούσατε να ταυτιστείτε περισσότερο (εκτός από την Κάτνις φυσικά). Όποιος έχει όρεξη, μπορεί να το γράψει σε χωριστή ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή