Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

"Αγώνες Πείνας … Κινηματογραφική και λογοτεχνική επιτυχία"

Οι «Αγώνες Πείνας» της Σούζαν Κόλινς είναι μία καθηλωτική τριλογία βιβλίων, η οποία έχει προσαρμοστεί και στον κινηματογράφο. Η τριλογία αποτελείται από τα εξής βιβλία και ταινίες αντίστοιχα: «ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ», «ΦΩΤΙΑ», «ΚΟΤΣΥΦΟΚΙΣΣΑ». Με την ανάρτηση αυτή, θα ήθελα να επιχειρήσω μία σύγκριση του πρώτου βιβλίου της σειράς με την ταινία και να εκφράσω μέσα από τη σύγκριση αυτή, τη γνώμη μου για τα δύο αυτά έργα.

Οι Αγώνες Πείνας είναι ένα ετήσιο γεγονός, που πραγματοποιεί η πρωτεύουσα μίας χώρας, του Πάνεμ, η Κάπιτολ. Κάθε χρόνο, δηλαδή, κάθε μία από τις 12 περιοχές του Πάνεμ επιλέγει τυχαία δύο φόρους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι 12-16 ετών, για να αγωνιστεί για την επιβίωσή του ενάντια στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σύγκριση με τον τρόπο παρουσίασης των χαρακτήρων, σε κάθε περίπτωση. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Πίτα Μελάρκ (το αγόρι φόρος από την περιοχή 12) και η Κάτνις Έβερντιν (το κορίτσι από την περιοχή 12 που πήρε εθελοντικά τη θέση της δωδεκάχρονης αδερφής της στους Αγώνες), αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και όλοι οι συμμετέχοντες των αγώνων. Κατά την άποψή μου, στο βιβλίο, όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται πιο παραστατικά και ζωντανά. Ειδικότερα, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να διαβάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, γεγονός που τον μεταφέρει στον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων. Επιπλέον, η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία πολλών αγωνιζόμενων και μας επιτρέπει έτσι να αντιληφθούμε τον τρόπο που ενεργούν, τα κίνητρά τους, αλλά και τον στόχο τους. Αυτό, δυστυχώς λείπει από την ταινία. Ωστόσο, σε αυτή χαρακτήρες όπως ο Σίνα (στυλίστας της Κάτνις) σκιαγραφούνται με τρόπο εκκεντρικό, μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ακόμη, στην κινηματογραφική προσαρμογή, μπορούμε να παρατηρήσουμε κάθε λεπτομέρεια στα κοστούμια των δύο ηρώων, καθώς και τα έντονα χρώματά τους που τα κάνουν ξεχωριστά.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Αγώνων είναι η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής τους. Η Αρένα των 74ων αγώνων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δάσος-ζούγκλα. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στη συναρπαστική πλοκή της ιστορίας έχουν και τα μεταλλαγμένα όντα που έχει δημιουργήσει η Κάπιτολ, για να δυσκολεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους παίκτες και να προσφέρουν έτσι θέαμα στους πολίτες της. Αυτά τα δύο στοιχεία παρουσιάζονται εξίσου παραστατικά και στα δύο έργα, αλλά με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Ειδικότερα, στο βιβλίο, η αρένα έχει περισσότερες λεπτομέρειες και μας δίνει μία πιο σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί, ενώ μας αφήνει παράλληλα να φανταστούμε μόνοι μας μεγάλο μέρος της. Η ίδια αρένα στην ταινία, παρουσιάζεται πιο μονότονη, με τόνους του γκρι να επικρατούν. Ως προς τα μεταλλαγμένα, θεωρώ πως ο σκηνοθέτης της ταινίας έκανε εκπληκτική δουλειά και έχει αποδώσει σε εξαιρετικό βαθμό την περιγραφή της Σούζαν Κόλινς.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου. Αν και πιστεύω πως και τα δύο έργα είναι απολύτως καθηλωτικά, θα συμφωνήσω με την αρχή που τις περισσότερες φορές ισχύει, ότι, δηλαδή, το βιβλίο υπερέχει της ταινίας. Το γεγονός ότι μας επιτρέπει να φανταστούμε τα πάντα με τον δικό μας τρόπο, το κάνει πιο ενδιαφέρον και διαδραστικό, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε παρακολουθώντας την ταινία. Διαβάζοντάς το μεταφέρθηκα στην Κάπιτολ και έζησα στιγμές αγωνίες και ενθουσιασμού.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε και περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις σας.

Άρια Αθανασίου

 

11 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τη διεξοδική σύγκριση, Άρια. Εννοείται ότι όποιος άλλος έχει να προσθέσει κάτι, μπορεί να κάνει σχόλιο...
    Εγώ μόνο να επισημάνω ότι κάποιες φορές παίζει ρόλο αν έχεις διαβάσει πρώτα το βιβλίο. Αν και προσωπικά το προτιμώ, μετά όμως έχεις την αίσθηση ότι η ταινία σου περιορίζει τη φαντασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία σύγκριση! Και εγώ θα πρέπει να διαλέξω το βιβλίο και όχι την ταινία, καθώς πιστεύω πως σίγουρα αφήνει την φαντασία μας να οργιάζει περισσότερο από ότι το κάνει η ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Άρια! Πολύ ωραία σύγκριση! Συμφωνώ και εγώ πως το βιβλίο υπερέχει της ταινίας πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία τεκμηριωμένη άποψη. Θα συμφωνησω μαζί σου οτι το βιβλίο υπερέχει της ταινίας, αλλά και η ταινία ειναι το ίδιο καθηλωτική και ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα παραπάνω. Αν και μου αρέσουν αρκετά οι ταινίες στη συγκεκριμένη περίπτωση προτιμώ το βιβλίο.Όλα τα επιχειρήματα που έδωσες στηρίζουν την άποψη σου και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γνώμη των φαν της ταινίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ κι εγώ με την άποψη της Άριας ότι το βιβλίο υπερτερεί της ταινίας σε πολλά σημεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα και με υην αποψή σου και με τα σχόλια που έχουν υποθεί. Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά, και τα δύο έργα είναι εξίσου καθηλωτικα. Θα συμφωνήσω κι εγώ στο γεγονός πως το βιβλίο αφήνει ελεύθερη τη φαντασία μας, σε αντίθεση με την ταινία. Το βιβλίο μας παρέχει μια ευρύτερη φαντασία, ενώ η ταινία μας περιορίζει αρκετά. Με το βιβλίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μοναδική εικόνα για τους ήρωες, να φανταστούμε την εξωτερική τους εμφάνιση ή ακόμη και το παρελθόν τους (στα σημεία που δεν μας δίνεται) , ενώ με την ταινία περιοριζόμαστε αφού οι ήρωες μας παραδίδονται με συγκεκριμένη εμφάνιση και παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ μαζί σας και με τα σχόλια και με την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαι ιδιαίτερα τόσο για την εύστοχη σύγκριση που επιχείρησε η Άρια όσο και για το συμπέρασμα που κατέληξε ως προς την υπεροχή του βιβλίου. Χαίρομαι επίσης που είναι ομόφωνη και η δική σας άποψη. Ως ενθουσιώδεις αναγνώστες είμαστε ταυτόχρονα οι καλύτεροι "σκηνοθέτες" των βιβλίων που διαβάζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή