Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Μια πρόταση για ανάγνωση

Μιας και στην προηγούμενη συνάντησή μας μιλήσαμε για το βιβλίο "Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ", σκέφτηκα να σας το παρουσιάσω, ώστε να έχουμε έτσι και ένα μοντέλο για την ταυτότητα/παρουσίαση βιβλίου.
 
Συγγραφέας: Απόστολος Δοξιάδης
Τίτλος: Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ
Είδος: Μυθιστόρημα μαθηματικού μυστηρίου
Εκδόσεις: Καστανιώτη (Αθήνα 2001, 4η έκδοση)

Υπόθεση: «Κάθε σόι έχει το μαύρο του πρόβατο», είναι η πρώτη φράση του μυθιστορήματος και επαληθεύεται απόλυτα στην περίπτωση του Πέτρου Παπαχρήστου. Ο θείος Πέτρος θεωρείται από τα αδέλφια του «ένας αποτυχημένος της ζωής», καθώς ζει απομονωμένος, δεν έχει φίλους και ασχολείται κυρίως με τον κήπο του. Όμως για το «προσφιλές του ανιψούδι» κρύβει ένα γοητευτικό μυστήριο· απόμακρος, με ιδιόρυθμη σκέψη, ευφυής σκακιστής, με ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και ασυνήθιστα πολλά βιβλία με μυστηριώδη σύμβολα. Μια τυχαία συγκυρία γίνεται η αφορμή να πληροφορηθεί ο αφηγητής μας πως ο Πέτρος Παπαχρήστου, ο θείος του, υπήρξε Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και είχε θέσει ως σκοπό της ζωής του την απόδειξη της περίφημης εικασίας του Γκόλντμπαχ. Αυτή η απρόσμενη ανακάλυψη αλλάζει όλη τη ζωή και τα σχέδιά του και τον φέρνει πολύ κοντά στον θείο του.

Άποψη: Παρότι πρόκειται για ένα βιβλίο μαθηματικού μυστηρίου, δεν απαιτεί στην πραγματικότητα πολλές γνώσεις μαθηματικών (ή τέλος πάντων μπορεί κανείς να παραβλέψει και μερικούς τύπους…). Το σημαντικό είναι ότι ο αναγνώστης ταυτίζεται με το πάθος του ήρωα για τα μαθηματικά και παρακολουθεί με αγωνία την προσπάθειά του για την επίλυση του προβλήματος. Επιπλέον, είναι τόσο φυσική η γλώσσα και το ύφος του συγγραφέα, που σε κάνουν να πιστέψεις ότι τελικά τα μαθηματικά είναι πολύ εύκολα και συναρπαστικά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Απόστολος Δοξιάδης είναι Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης. Σπούδασε στο Παρίσι Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Θαλής + Φίλοι», η οποία υποστηρίζει λέσχες ανάγνωσης, και δίνει διαλέξεις για ποικίλα θέματα, μεταξύ των οποίων η σχέση των μαθηματικών με το μυθιστόρημα. Από τα έργα του πολύ γνωστό είναι και το Logicomix (2008), που παρουσιάζει την ιστορία της μοντέρνας λογικής και της γένεσης των υπολογιστών σε βιβλίο με μορφή κόμικς.

1 σχόλιο: