Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

Ένα παιδί από το πουθενά...

Το τελευταίο βιβλίο που επιλέξαμε ως ανάγνωσμα του Ομίλου τυχαίνει να είναι και το τελευταίο και έσχατο εφηβικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη
"Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς κι αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά."

Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται από απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;

Ένα παιδί από το πουθενά, ένας έφηβος χωρίς γονείς, χωρίς ενδιαφέροντα ή χόμπι και με ελάχιστους φίλους, που προσπαθεί να ανακαλύψει τη θέση του στον κόσμο με οδηγό του τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Νέσμπο, βρίσκει στον δρόμο του έναν άνδρα που έρχεται από κάπου αλλά δυστυχώς κατέληξε στο πουθενά, έναν άστεγο - μία γνωριμία που θα αλλάξει τη ζωή του.


Ανάμεσα σε πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που θίγει η συγγραφέας στο βιβλίο (όπως, ενδεικτικά, η σημασία της οικογένειας για τα παιδιά, η σχέση δασκάλων-μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός, η φιλία, η ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στην ελληνική κοινωνία, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου), δύο σημαντικά θέματα αναδεικνύονται μέσα από τη συνάντηση των δύο φαινομενικά αταίριαστων ηρώων, του Ίκαρου και του θείου Νώντα: 
  • όσο επώδυνη κι αν είναι η αναζήτηση ταυτότητας και ενός τόπου ν' ανήκει κανείς, στο μεταίχμιο παιδικής ηλικίας και εφηβείας, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι με λίγη αγάπη όλοι βρίσκουν τον δρόμο τους και
  • η πραγματική αγάπη δεν είναι μία θεωρητική σύλληψη ή ένα ιδεαλιστικό συναίσθημα, αλλά συνίσταται σε πράξεις που δείχνουν αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και αποτελούν συνειδητή στάση ζωής.

Τροφή για σκέψη (και όχι μόνο...)

  • Ο άστεγος, σύντομο διαφημιστικό φιλμ της ταϊλανδέζικης τηλεόρασης
  • Momentos / Στιγμές, φιλμ μικρού μήκους (Πορτογαλία)
  • Κιτ: Ντετέκτιβ σε δράση, ταινία του 2008 (σειρά: American Girl), με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι κατά την περίοδο της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης του 1929 στην Αμερική (trailer)

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό βιβλίο. Πραγματικά η συγγραφέας περνάει τόσα όμορφα μηνύματα μέσα από αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι είναι το ιδανικό τέλος στην καριέρα μιας τόσο επιτυχημένης συγγραφέως όσο η Άλκη Ζέη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή