Όμιλος Φιλαναγνωσίας - Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Χάνομαι, γιατί... διαβάζω!

Είμαστε μια παρέα που διαβάζει μανιωδώς βιβλία, αλλά που και που έχει όρεξη να σερφάρει στον ωκεανό του διαδικτύου.
Όπου "βρέχει" βιβλία, εμείς εκεί, να κολυμπάμε με μόνο σωσίβιο την αναγνωστική μας τρέλα.
Είμαστε παιδιά έτοιμα για ανάγνωση, τρελοί αναγνώστες, βιβλιοκυνηγοί.
Και όπου δείτε βιβλιο-ταραχή, εκεί θα μας βρείτε: μάλλον στον φιλόξενο χώρο μιας βιβλιοθήκης ή στη δική μας γωνιά,
στη δική μας Χώρα των θαυμάτων, στη λέσχη μας.

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Όμιλος Φιλαναγνωσίας 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2019-20, 2020-21

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Αγαπητά παιδιά,

Θερμές ευχές για Ευτυχισμένα Χριστούγεννα με λάμψη γύρ
ω μας και μέσα μας!

Απολαύστε τις γιορτινές ημέρες με ξεκούραση και διακοπή της ρουτίνας, όπως σας αξίζει, μετά την προσπάθεια που φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αναγκαστήκατε να καταβάλετε.

Μην ξεχνάτε το κοινό μας ταξίδι με "ξεναγό" τη Γιαγιά που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο μας...


Λέλα Ζήκου




Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητάει συγγνώμη, του Φρέντρικ Μπάκμαν

Από τις διακοπές, που ξεκινούν σε μερικές μέρες, αρχίζουμε την ανάγνωση του βιβλίου του Φρ. Μπάκμαν "Η γιαγιά μου σας χαιρετά και σας ζητάει συγγνώμη".

Περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας. Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί. Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.
Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Αγώνες πείνας: από τον Θησέα στη Ρώμη και από κει... στη Βόρεια Αμερική

Το πρώτο (και ομώνυμο) βιβλίο της τριλογίας της Suzanne Collins, με τίτλο Αγώνες πείνας, είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για εφήβους. Η τριλογία (2008-2010 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός) περιλαμβάνει επίσης τα βιβλία Φωτιά και Κοτσυφόκισσα. Εξαρχής η πρόθεση της συγγραφέα ήταν να γράψει μία τριλογία, όμως το κάθε βιβλίο διατηρεί την αυτοτέλειά του σε γενικές γραμμές.

Η ιστορία τοποθετείται στο μέλλον στη φανταστική χώρα Πάνεμ (panem, αιτιατική του ουσιαστικού panis=ψωμί στα λατινικά), κάπου στη Βόρεια Αμερική, που αποτελείται από δώδεκα περιοχές διοικητικά υποτελείς μίας μητρόπολης με το σημαίνον όνομα Κάπιτολ (=Καπιτώλιο). Τόσο το όνομα όσο και η οργάνωση της χώρας θυμίζει τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, για να εξασφαλίζουν την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών με τους υποτελείς τους και για να αποφεύγουν τις εξεγέρσεις εναντίον της κεντρικής εξουσίας, φρόντιζαν να εξασφαλίζουν στον λαό σιτάρι (άρτον) και θεάματα, συνήθως αγώνες μονομάχων (η γνωστή τακτική άρτον και θεάματα ή panem et circenses στα λατινικά). Επιπλέον, πολλά από τα ονόματα των χαρακτήρων του βιβλίου, κυρίως αυτών που με κάποιο τρόπο συμμετέχουν στη διοργάνωση των αγώνων, παραπέμπουν σε ιστορικά πρόσωπα της εποχής αυτής (Σίζαρ/Καίσαρας, Σίνα/Κίννας, Πόρσια/Πορκία, Φλάβιος, Οκτάβια, Κάτο/Κάτωνας κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες για τις αναλογίες με τη Ρωμαϊκή εποχή και για τα ονόματα χαρακτήρων του βιβλίου με λατινογενή προέλευση μπορείτε να δείτε στα άρθρα του John Cunningham στο blog της εγκυκλοπαίδειας Britannica, Bread and Circuses: The Hunger Games and Ancient Rome και What's in a Name in The Hunger Games.

Η βασική ιδέα του βιβλίου πάντως, όπως το έχει ομολογήσει και η ίδια η συγγραφέας, πηγάζει από τον μύθο του Θησέα και τη συνάντησή του με τον Μινώταυρο. Οι Αθηναίοι ήταν υποχρεωμένοι κάθε εννέα χρόνια να στέλνουν στον βασιλιά Μίνωα (ως "φόρο" για τον φόνο του γιου του του Ανδρόγεω) επτά άοπλα αγόρια και κορίτσια, τροφή για τον Μινώταυρο. Σύμφωνα με τον μύθο ο Θησέας φέρεται να προσφέρθηκε να πάει στην Κρήτη και πέτυχε το ακατόρθωτο, σκότωσε τον Μινώταυρο και βγήκε από τον Λαβύρινθο με τη βοήθεια της αγαπημένης του Αριάδνης. 

Αντίστοιχα, η Κάτνις και ο Πίτα, δύο έφηβοι από τη 12η περιοχή, την πιο φτωχή και παραμελημένη από όλες, παίρνουν μέρος στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, που διοργανώνει η Κάπιτολ. Είκοσι τέσσερις συμμετέχοντες, οι "φόροι", ένα αγόρι και ένα κορίτσι από κάθε περιοχή, αγωνίζονται να επιβιώσουν εξοντώνοντας όλους τους ανταγωνιστές τους και με έπαθλο την εξασφάλιση μιας άνετης ζωής. Οι Αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση, σαν ριάλιτι σόου, και έχουν μεγάλη θεαματικότητα. Η επιλογή των "φόρων" γίνεται με κλήρωση, όμως η Κάτνις, αν και δεν κληρώνεται, προσφέρεται εθελοντικά να πάρει τη θέση της μικρής της αδελφής, για να την προστατέψει. Τα δυο παιδιά προετοιμάζονται και παλεύουν για το αδύνατο: να υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια και τους πολύ καλύτερα εφοδιασμένους αντιπάλους τους και να βγουν νικητές, με μόνο βοηθό την αγάπη (του Πίτα για την Κάτνις και της Κάτνις για τη ζωή).

Η τριλογία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της Κόλινς με τίτλο Η Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών, που αποτελεί prequel της τριλογίας και μας μεταφέρει αρκετά χρόνια πριν.

The Hunger Games, το trailer της 1ης ταινίας:


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Όμιλος σε καραντίνα

Η νέα σχολική χρονιά βρήκε το δυναμικό του Ομίλου μας ανανεωμένο αλλά και με πολλές σταθερές παρουσίες. Η δύσκολη συγκυρία που μας κρατάει έγκλειστους και σε φυσική απόσταση πάντως δεν είναι ικανή να μειώσει την όρεξη όλων μας για λίγη καλή λογοτεχνία. Για τον ερχόμενο μήνα διαβάζουμε και συζητάμε τους Αγώνες Πείνας (τόμ.Ι) από την ομώνυμη τριλογία της Suzanne Collins, που επιλέχθηκε με ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών.

Καλή ανάγνωση!

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Καλό καλοκαίρι!


Καλό καλοκαίρι και ξένοιαστες διακοπές, πάντα με βιβλία στις βαλίτσες σας!
Και ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβρη...

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Αναστάσιμες ευχές

Αγαπητά παιδιά,
ας σας ευχηθώ για το Πάσχα με τον τρόπο του Ελύτη από το "Ημερολόγιο ενός Αθέατου Απριλίου":
«Σου ‘ρχεται να πετάξεις ψηλά κι από κει να μοιράσεις δωρεάν την ψυχή σου»
 Έτσι εύχομαι να αισθανθείτε φέτος κι ας μην είναι κανονικές οι συνθήκες, να μοιράσετε τον καλύτερο εαυτό σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα και να λάβετε την αγάπη τους...
Φιλιά πασχαλινά και νοερά!
Λέλα Ζήκου

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Κοντά στις ράγες

                    

Τις ράγες που οδηγούν σε μια καινούργια ζωή κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιταράκια στο κεφάλι της. Ποιός θα της λύσει τις απορίες; Η μαμά της δεν έχει πολλή υπομονή για εξηγήσεις. Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που την ακούει προσεκτικά και στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του της εξηγεί όσα εκείνη διψάει να μάθει. Ο Σουσάμης - έτσι τον φωνάζει η κόρη του - είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους. Με αυτές τις αξίες μεγαλώνει η Σάσα στην προεπαναστατική Ρωσία καταφέρνοντας να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας.

Ένα πολύ συγκινητικό αλλά και με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε ανεπιφύλακτα.

Κοντά στις ράγιες», της Άλκης Ζέη .: Ελληνική Λογοτεχνία .: Ματιά

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Ένα παιδί από το πουθενά...

Το τελευταίο βιβλίο που επιλέξαμε ως ανάγνωσμα του Ομίλου τυχαίνει να είναι και το τελευταίο και έσχατο εφηβικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη
"Με λένε Ίκαρο Λαμπρίδη και μένω στο Παγκράτι στην οδό Δικαιάρχου με την οικογένειά μου. Η οικογένειά μου είναι η θεία μου, η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, το Αγόρι κι εγώ. Είμαι δέκα χρονών. Την ιστορία της οικογένειάς μου τη μαθαίνω κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Ακούω τη θεία μου να λέει στις φίλες της: «Από πού βρέθηκαν αυτά τα ξανθά μαλλιά; Κανείς στο σόι μας δεν είχε. Θαρρείς κι αυτό το παιδί ήρθε από το πουθενά». Ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ πως ήρθα από το πουθενά."

Η Άλκη Ζέη γράφει με τη φωνή ενός παιδιού και αφηγείται την περιπέτεια του να μεγαλώνεις σήμερα. Μπορεί η λύση που αναζητά ο μικρός της ήρωας να κρύβεται από απλούστερα πράγματα; Μπορεί ο κόσμος να εξημερωθεί;

Ένα παιδί από το πουθενά, ένας έφηβος χωρίς γονείς, χωρίς ενδιαφέροντα ή χόμπι και με ελάχιστους φίλους, που προσπαθεί να ανακαλύψει τη θέση του στον κόσμο με οδηγό του τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Νέσμπο, βρίσκει στον δρόμο του έναν άνδρα που έρχεται από κάπου αλλά δυστυχώς κατέληξε στο πουθενά, έναν άστεγο - μία γνωριμία που θα αλλάξει τη ζωή του.


Ανάμεσα σε πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που θίγει η συγγραφέας στο βιβλίο (όπως, ενδεικτικά, η σημασία της οικογένειας για τα παιδιά, η σχέση δασκάλων-μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός, η φιλία, η ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στην ελληνική κοινωνία, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου), δύο σημαντικά θέματα αναδεικνύονται μέσα από τη συνάντηση των δύο φαινομενικά αταίριαστων ηρώων, του Ίκαρου και του θείου Νώντα: 
  • όσο επώδυνη κι αν είναι η αναζήτηση ταυτότητας και ενός τόπου ν' ανήκει κανείς, στο μεταίχμιο παιδικής ηλικίας και εφηβείας, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι με λίγη αγάπη όλοι βρίσκουν τον δρόμο τους και
  • η πραγματική αγάπη δεν είναι μία θεωρητική σύλληψη ή ένα ιδεαλιστικό συναίσθημα, αλλά συνίσταται σε πράξεις που δείχνουν αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και αποτελούν συνειδητή στάση ζωής.

Τροφή για σκέψη (και όχι μόνο...)

  • Ο άστεγος, σύντομο διαφημιστικό φιλμ της ταϊλανδέζικης τηλεόρασης
  • Momentos / Στιγμές, φιλμ μικρού μήκους (Πορτογαλία)
  • Κιτ: Ντετέκτιβ σε δράση, ταινία του 2008 (σειρά: American Girl), με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι κατά την περίοδο της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης του 1929 στην Αμερική (trailer)

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

2020 και άλλες τόσες αναγνώσεις

Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.

Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός συγγραφέας

Δεν υπάρχει άλλος τόπος όπως εις την Ελλάδα δια την οποίαν εγράφησαν τα περισσότερα βιβλία και όπου διαβάζονται τα ολιγότερα.
Δημήτριος Καμπούρογλου, Έλληνας γνωμικογράφος

Και η διάσημη διαπίστωση του αυστριακού Ψυχιάτρου Ζίγκμουντ Φρόιντ:

Τι πρόοδος! Τον Μεσαίωνα θα με καίγανε στην πυρά. Τώρα, καίνε στην πυρά τα βιβλία μου.
 

Το μεγάλο αντίο

Χθες 27 Φεβρουαρίου 2020 απεβίωσε η μεγάλη αυτή Ελληνίδα συγγραφέας, Άλκη Ζέη (15-12-1923 έως 27-2-2020)αφήνοντας πίσω  της ένα έργο αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τους κριτικούς. Το έργο της ξεκινάει από το 1963 όπου ενώ βρισκόταν στην Μόσχα ως πολιτικός πρόσφυγας έγραψε ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της εφηβικής λογοτεχνίας "Το καπλάνι της βιτρίνας" το οποίο πρόκειται για την αυτοβιογραφία της. Άλλα σημαντικά έργα της είναι:

  • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
  • Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
  • Ο θείος Πλάτων
  • Με μολύβι Faber ( νούμερο 2)
  • Η μωβ ομπρέλα
  • Κοντά στις ράγες
  • Γατοκουβέντες
  • Ο Ψεύτης Παππούς
  • Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
  • Μια Κυριακή του Απρίλη

Έτσι ως όμιλος φιλαναγνωσίας αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την πρόσφατη ανάγνωση μας του βιβλίου της "Ένα παιδί από το πουθενά" στην μνήμη αυτής της ένδοξης συγγραφέως που με τα βιβλία της μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών  

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

2020 και άλλες τόσες αναγνώσεις...


2020 και άλλες τόσες αναγνώσεις...



Αγαπητοί/ές φιλαναγνώστες/ριες και συν-αναγνώστες/ριες,

στην πρώτη μας για τη νέα χρονιά συνάντηση, μοιραστήκαμε 2020 εγκάρδιες ευχές και δεσμεύσεις για άλλες τόσες αναγνώσεις βιβλίων κατά το άμεσο μέλλον. Η περιήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και οι δικές σας προτάσεις, μας οδήγησαν στην ακόλουθη λίστα βιβλίων, δομημένη με βάση τις προτιμήσεις σας:

-        Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ο χορός του μαύρου πελαργού
-        Martin George, Game of Thrones - Παιχνίδι του Στέμματος
-        Βασίλης Παπαθεοδώρου, Το ημερολόγιο ενός δειλού 
-        Άλκη Ζέη, Ένα παιδί από το πουθενά
-        Πολυχρόνης Κουτσάκης, Δεν είσαι εδώ
-        R.J. Palacio, Το θαύμα
-        Βασίλης Παπαθεοδώρου, Οι εννέα Καίσαρες 
-        Λίνα Λυχναρά, Διπλό χτύπημα
-        Πηνελόπη Δέλτα, Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου
-        Αργυρώ Πιπίνη, Η Αλίκη στην πόλη
-        Αλεξάνδρα Μητσιάδη, Ξυπόλυτοι ήρωες

Ξεκινάμε λοιπόν με το πρώτο στη σειρά κοινό μας ανάγνωσμα. Εννοείται ότι η λίστα παραμένει ανοιχτή σε κάθε είδους τροποποίηση-επικαιροποίηση…
    Σας προκαλώ μάλιστα να αναζητήσετε και να αναρτήσετε στο ιστολόγιό μας σπουδαίες φράσεις  που έχουν ειπωθεί σχετικά με το «βιβλίο». Κάνω την αρχή με την περίφημη διαπίστωση του Μαλλαρμέ:
«Ο κόσμος φτιάχτηκε για να καταλήξει σε ένα ωραίο βιβλίο»,
καθώς και τον διάσημο στίχο του Μαγιακόφσκι:
«Ένα βιβλίο για μένα, ο κόσμος όλος».
Ανυπομονώ για τη δική σας ανταπόκριση!